فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال پانزدهم شماره 8 (پیاپی 115، آبان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/08/17
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 518-527زمینه و هدف
بیماری مزمن کلیه و همودیالیز، اثرات نامطلوبی بر سلامت جسمی، روانی بیمار می گذارد. پژوهش حاضربا هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر افسردگی ورشد پس از سانحه بیماران همودیالیزی انجام شد.
روش بررسیپژوهش حاضریک کار آزمایی بالینی همراه با پیش آزمون پس آزمون وپیگیری با گروه کنترل بود.که بر روی 36 بیمارتحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام علی (ع) وشهید رجایی کرج انجام شد. روش نمونه گیری بصورت دردسترس و تصادفی در دو گروه، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (18 نفر) و گروه کنترل (18 نفر) قرار گرفتند.ابزار پژوهش، پرسشنامه رشد پس از سانحه و افسردگی بک بود.آزمودنی های گروه مداخله، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به صورت انفرادی8 جلسه 90 دقیقه ای شرکت کردند. داده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس درنرم افزار spss نسخه23 تجزیه و تحلیل گردید.
یافته هادرمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود علایم افسردگی وافزایش رشد پس از سانحه بیماران تحت همودیالیز موثر بوده است (001/0≤p).
نتیجه گیریازدرمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان مداخله روانشناختی موثر به منظور بهبود مشکلات روانشناختی ورشد پس از سانحه بیماران تحت همودیالیز می توان بهره برد.
کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رشد پس از سانحه، افسردگی، همودیالیز -
صفحات 528-539مقدمه
دانش منبعی ارزشمند و راهبردی است و خلق دانش بدون فرهنگ یادگیری امکان پذیر نمی باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مولفه ی فرهنگ یادگیری سازمانی بر خلق دانش در بیمارستان های دولتی انجام گرفت.
روشاین پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و بصورت اکتشافی بر روی 570 نفر از کارکنان بیمارستان های دولتی قم انجام گرفت. داده ها با ابزار استاندارد محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی ابزار از طریق روایی محتوایی، روایی همگرا و پایایی توسط آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد سنجش قرار گرفت. داده ها از طریق تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار های SPSS و Lisrel8.8 تحلیل شد.
یافته هامیانگین و انحراف معیار مولفه های فرهنگ یادگیری و خلق دانش به ترتیب برابر)35/1±11/3(و)11/1±42/3 بود. تحلیل عامل اکتشافی نشان داد که 944/0=KMO و آزمون کرویت بارتلت در سطح 001/0 معنادار می باشد. آلفای کرونباخ به ترتیب مولفه ها برابر 972/0 و 974/0 و پایایی ترکیبی برابر 824/0 و 847/0 می باشد. روایی همگرایی به ترتیب برابر 884/0 و846/0 بدست آمد. تحلیل عامل اکتشافی سازه ها را در دو بخش فرهنگ یادگیری و خلق دانش دسته بندی نمود و شاخص های برازش آن را تایید نمودند.
نتیجه گیرینتایج نشان دادکه مولفه فرهنگ یادگیری با خلق دانش رابطه مثبت و معنی داری دارند. بنابراین حمایت مدیران ارشد از برگزاری کارگاه های آموزشی با عناوین فرهنگ یادگیری و خلق دانش در بیمارستان می تواند برای کارکنان در خلق دانش مفید باشد.
کلیدواژگان: بیمارستان، فرهنگ یادگیری، خلق دانش، یادگیری سازمانی -
صفحات 540-549مقدمه
یکی از مهمترین علل تاثیرگذار در خانواده داشتن رضایت زناشویی میباشد. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی رضایت زناشویی در زنان مراجعه کننده به کلینیک زنان شهرستان جهرم در زمان پاندمی کووید 19 می باشد.
روش کارمطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی می باشد که در سال 99 بر روی زنان مراجعه کننده به کلینیک زنان شهرستان جهرم صورت گرفت، .ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.
نتایجاکثریت افراد (49 درصد) دارای رضایت زناشویی زیاد و 19.1 درصد خیلی زیاد بودند. بین مدت زمان زندگی مشترک و رضایت زناشویی رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت (r=-0.156, p=0.030). همچنین بین تعداد فرزند و میزان رضایت زناشویی نیز رابطه معکوس و معنی داری مشاهده گردید (r=-0.232, p=0.002). بین میزان رضایت زناشویی بر حسب سطح تحصیلات تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (F(4,187)=1.102, p=0.357). بین افراد با سطوح مختلف درآمد تفاوت معنی داری در میزان رضایت زناشویی مشاهده گردید (F(4,175)=2.560, p=0.040). بین افراد با سطوح مختلف وضعیت اقتصادی از نظر میزان رضایت زناشویی تفاوت معنی داری وجود دارد (F(2,185)=8.031, p<0.001).
نتیجه گیرینتایج نشان داد که رضایت زناشویی زنان زیاد می باشد. همچنین، هر چه تحصیلات افراد بالاتر و امکانات کسب درآمد و وضعیت اقتصادی افزایش یابد میزان رضایت زناشویی افزایش می یابد.
کلیدواژگان: زناشویی، زنان، کلینیک زنان، پاندمی کرونا -
صفحات 550-563زمینه و هدف
درمان اصلی بیماری سلیاک رژیم غذایی فاقد گلوتن است. آلودگی به گلوتن در رژیم غذایی برای %55-32 از این بیماران رخ می دهد که می تواند سبب بروز علایم در این بیماران شود. یکی از نوین ترین روش های درمان سلیاک استفاده از پروبیوتیک های تغییر دهنده یا تجزیه کننده پلی پپتیدگلوتن می باشد.
روش بررسیدر این مطالعه، نمونههای پروبیوتیک موردنظر از لبنیات محلی (شیر، ماست، کشک،سرشیر و پنیر) و گیاهان دارویی (نعنا و پونه و ریحون) ایران در شرایط استریل جمعآوری شدند و سپس فعالیت آنزیمهای پرولیلاندوپپتیداز و آمینوپپتیداز نوع N مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته هابیشترین میزان جذب برای سوبسترای Z-Gly-Pro-4-nitroanilide که ارزیابی آنزیم پرولیلاندوپپتیداز را انجام میدهد به ترتیب مربوط به سویههای (L.pentosus) C1-10، (L. fermentum) B6-1، (L.paracasei) C5-2، (L.paracasei)) Y5 و (L. pentosus) C11-1 بدست آمد و در رابطه با سوبسترای Leu-p-NA که ارزیابی آمینوپپتیداز نوع N را انجام میدهد بیشترین میزان جذب به ترتیب مربوط به سویههای(L. helveticus) K1،(L. plantarum) B8-2، (L.paracasei) Y5، (L. pentosus) P2-3 و (L. plantarum) P35 است. همهی سویههای فوق نسبت به کنترل منفی که حاوی بافر و سوبسترا بود جذب با اختلاف معنادار را نشان دادند (P<0.05). در نهایت سویه های جدا شده پس از توالی یابی 16s rRNA در بانک ژنی NCBI ثبت گردیدند.
نتیجهگیرینتایج مطالعه نشان داد که تعدادی از پروبیوتیکهای بومی ایران دارای فعالیت موثر پرولیلاندوپپتیداز و آمینوپپتیداز نوع N میباشند که میتوانند به عنوان گزینههای انتخابی جهت تجزیه گلوتن و کمک به بیماران سلیاکی مورداستفاده قرار گیرند.
کلیدواژگان: بیماری سلیاک، گلوتن، پروبیوتیک، پرولیل اندوپپتیداز، آمینوپپتیداز نوع N -
صفحات 564-573زمینه و هدف
افسردگی هنوز هم یکی از اختلالات چالش برانگیز و گسترده با علل پیچیده است. اخیرا نقش رژیم غذایی سالم و روغن زیتون در بهبود افسردگی ادعا شده است. این مطالعه به منظور بررسی اثرات حفاظتی اولیوروپین بر افسردگی ناشی از استرس مزمن در موش سوری طراحی شده است.
روش بررسیجهت القاء استرس مزمن chronic restraint stress (CRS) موش ها به مدت دو هفته روزانه 2 ساعت در معرض استرس بی حرکتی در دستگاه Restrainer و سپس 2 دقیقه شوک الکتریکی با قدرت نیم میلی آمپر قرار گرفتند. موش های تحت استرس مزمن در 5 گروه شامل کنترل (دریافت کننده حلال دارو)، درمان (اولیوروپین در دوزهای 5/7، 15، 30 میلی گرم بر کیلوگرم) و کنترل مثبت (دیازپام) قرار گرفتند. تست رفتاری شامل تست شنای اجباری و معلق ماندن از دم بود.
نتایجدر موش های CRS دوز 15 میلی گرم بر کیلوگرم اولیوروپین سبب کاهش معنی دار بی حرکتی در آزمون معلق ماندن از دم و دوزهای 15 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم آن سبب کاهش معنی دار بی حرکتی در آزمون شنای اجباری شد (05/0<p). اولیوروپین همچنین سبب کاهش بیان ژن اینترلوکین-6 و گیرنده متابوتروپیک نوع یک گلوتامات (mGluR1) در موش های CRS شد.
نتیجه گیریاثربخشی اولیوروپین بر رفتارهای شبه افسردگی در موش های تحت استرس مزمن ممکن است از طریق کاهش التهاب مغزی و مدولاسیون مسیرسیگنالینگ گلوتامات می باشد
کلیدواژگان: اولئوروپین، افسردگی، استرس مزمن، اینترلوکین-6، گیرنده متابوتروپیک نوع یک -
صفحات 574-579زمینه و هدف
ظهور باکتری های مقاوم به چند دارو شده مشکلات بالینی مهمی در درمان بیماری های عفونی ایجاد کرده است. گیاه شیر تیغک با خواص دارویی متعدد می تواند به عنوان منبع بالقوه اثرات ضد باکتری باشد.
روش بررسیعصاره آبی و هیدروالکلی گیاه شیر تیغک (Sonchus oleraceus) به روش خیساندن تهیه و اثر ضد باکتری آنها و همچنین شیرابه گیاه بر روی دو باکتری Escherichia coli و Staphylococcus aureus با روش انتشار دیسک و تعیین MIC و MBC طبق متد CLSI مورد بررسی قرار گرفت.
یافته هاحداقل غلظت کشندگی در شیرابه و عصاره های آبی و هیدروالکلی برای باکتری E. coli به ترتیب در غلظت های 8/7، 6/15 و 8/7 میلی گرم بر میلی لیتر و برای باکتری S. aureus به ترتیب در غلظت های 9/3، 8/7 و 5/62 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. بیشترین اثر ضد باکتری با توجه به قطر هاله عدم رشد مربوط به اثر شیرابه گیاه بر باکتری S. aureus بود.
نتیجه گیریمطالعه حاضر اولین نتایج از اثر ضد باکتری شیرابه و عصاره های آبی و هیدروالکلی گیاه S. oleraceus در ایران را اریه می دهد. بیشترین اثر مهار کنندگی مربوط به شیرابه گیاه در غلطت 9/3 میلی گرم بر میلی لیتر بر باکتری S. aureus بود. بررسی های بیشر می تواند به درک ما از خواص بالقوه ضد میکروبی این گیاه کمک کند.
کلیدواژگان: Sonchus oleraceus، شیرابه، عصاره آبی، عصاره هیدروالکلی، S. aureus، E. coli -
صفحات 580-589زمینه و هدف
زایمان یک واقعه دردناک است و مدیریت درد زایمان از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیک توام با رایحه درمانی اسطوخودوس بر ترس از زایمان و شدت درد زنان نخست زای با دلبستگی ناایمن به همسر بود.
مواد و روش هااین مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1399 بر روی 60 زن باردار شهر بیرجند در سه ماهه سوم بارداری انجام شد. مادران باردار دلبسته ناایمن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی بین سه گروه مداخله ی1 (آموزش فنون رفتاردرمانی دیالکتیکی سه ماهه آخر بارداری در 10 جلسه و رایحه درمانی با اسطوخودوس هنگام زایمان)، گروه مداخله ی2 (رایحه درمانی با اسطوخودوس) و گروه کنترل (رایحه درمانی با آب) تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های دلبستگی به همسر، ترس از زایمان و شدت درد مکگیل جمع آوری و در نرم افزار SPSS-25 با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
یافته هافنون رفتاردرمانی دیالکتیکی توام با رایحه درمانی نسبت به گروه های دیگر اثر معناداری بر کاهش ترس از زایمان و شدت درد نشان داد (01/0 <p).
نتیجه گیریفنون رفتاردرمانی دیالکتیکی توام با رایحه درمانی به عنوان یک مداخله موثر در جهت کاهش ترس از زایمان و شدت درد می تواند در مراکز بهداشتی و درمانی در زنان باردار با دلبستگی ناایمن به همسر به کار برده شود.
کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، رایحه د رمانی، دلبستگی، ترس از زایمان، درد زایمان
-
Pages 518-527Background and Objectives
Chronic kidney disease and hemodialysis have adverse effects on the patient's physical and mental health.. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of commitment-based treatment and acceptance on depression and post-traumatic stress disorder in hemodialysis patients.
MethodsThe present study was clinical trial with pretest, posttest and follow-up with a control group. Hemodialysis was performed on 36 patients referred to Imam Ali and Shahid Rajaei Hospital in Karaj. Which were available by sampling method and randomly divided into two groups: acceptance and commitment based treatment (n = 18) and control group (n = 18). The research tool was Beck Post Traumatic Growth and Depression Inventory. The intervention group received acceptance and commitment therapy individually in 8 sessions of 90 minutes. Data were analyzed using analysis of covariance in SPSS software.
ResultsAcceptance and commitment-based therapy was effective in improving depressive symptoms and increasing post-traumatic growth in dialysis patients (p≤0.001).
ConclusionAcceptance and commitment therapy can be used as an effective psychological intervention to improve the psychological problems of patients undergoing hemodialysis.
Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Post Traumatic growth, Depression, Chronic kidney disease -
Pages 528-539Introduction
Knowledge is a valuable and strategic resource and knowledge creation is impossible without considering Organizational learning culture. Therefore, this study aimed at investigating the effect of component of learning culture on knowledge creation in public hospitals.
MethodsThis descriptive-analytical and exploratory study was performed on 570 employees in public hospitals of Qom. Data were collected via a standard researcher-made questionnaire. The validity of the instrument was assessed through content validity, convergent validity. Furthermore, the reliability was assessed by Cronbachchr('39')s alpha and composite reliability. Data were analyzed through exploratory and confirmatory factor analysis and structural equation modeling, using SPSS and Lisrel 8.8 software.
ResultsThe mean and standard deviation of the components of learning culture and knowledge creation were 3.11 ± 1.35 and 3.42 ± 1.11, respectively. Exploratory factor analysis showed that KMO equaled 0.944 and Bartlett sphericity test was significant at the significance level of 0.001. Cronbachchr('39')s alpha of the two components was 0.972 and 0.974, respectively, while the composite reliability was calculated to be 0.824 and 0.847, respectively. Convergence validity was 0.884 and 0.846, respectively. The exploratory factor analysis categorized the variables in two dimensions of learning culture and knowledge creation. Finally, its fit indicators confirmed the above-mentioned dimensions.
ConclusionThe results showed that learning culture has a positive and significant relationship with the knowledge creation. Therefore, supporting senior managers in holding training workshops on learning culture and knowledge creation in the hospital can be useful for staff in creating knowledge.
Keywords: Hospital, Learning Culture, Knowledge Creation, Organizational Learning -
Pages 540-549Aim
The present study aimed to investigate marital satisfaction in women referred to Gynecology Clinic in Jahrom City during the Covid 19 pandemic.
MethodsThe present study is a cross-sectional descriptive study that was conducted on women in Jahrom City in 2020. Data collection was done by using ENRICH Marital Satisfaction Scale (EMS).
ResultsAccording to the results, the marital satisfaction of most of the subjects was high (49%) and19.1% were very satisfied with their marital status. There was a significant inverse relationship between marital satisfaction with duration of marriage (r = -0.156, p = 0.030). the number of children (r =-0.232,p =0.002) and income levels (F(4,175) = 2.560, p = 0.040).
ConclusionThe results showed that marital satisfaction is high among the women. Besides, the higher the education level, the opportunities for earning money and the economic status the couples benefit from, the more they are satisfied with their marital relationship.
Keywords: Marriage, Women, Gynecology Clinic, Corona Pandemic -
Pages 550-563Background and Objectives
The main treatment for celiac disease is a gluten-free diet. Gluten infection occurs in 55-32% of these patients, which can cause symptoms in these patients. Many patients with celiac disease are dissatisfied with a gluten-free diet and are interested in a non-dietary alternative treatment.
Materials & MethodsIn this study, probiotic samples of local dairy (milk, yogurt, and cheese) from Iran were collected in sterile conditions and after enzymatic extraction using a lysis buffer and a sonication method for enzyme activity of prolyl endopeptidase and aminopeptidase N were evaluated.
ResultsThe highest absorption rate for Z-Gly-Pro-4-nitroanilide substrate that performs the evaluation of prolyl endopeptidase enzyme, respectively, for strains C10-1 (L. pentosus), B6-1 (L. fermentum), C5-2 (L.paracasei), Y5 (L.paracasei) and C11-1 (L. pentosus) and in relation to Leu-p-NA which assesses aminopeptidase N The highest uptake was observed for strains K1 (L. helveticus), B8-2 (L. plantarum), Y5 (L.paracasei), P2-3 and P35 (L. plantarum), respectively. All of the above strains showed significantly different uptake than the negative control containing buffer and substrate (P <0.05). Finally, the 16s rRNA sequence of the isolated strains was registered in NCBI database.
ConclusionThe results of the present study showed that number of native Iranian probiotics have effective activity of prolyl endopeptidase and aminopeptidase N which can be used as a selective combination for gluten degradation and to help celiac patients.
Keywords: Probiotic, Gluten, Coeliac disease, Prolyl endopeptidase, Aminopeptidase N -
Pages 564-573Introduction
Depression is still one of challenging, and widely encountered disorders with complex etiology. Recently the role of healthy diet and olive oil in ameliorating depression has been claimed. This study was designed to explore the effects of oleuropein on depression induced by chronic stress in mice.
Background and ObjectivesTo induce chronic stress (chronic restraint stress (CRS) mice immobilizated in restrainer 2 hours; for 2 weeks then an foot electric shock (2 minutes 0.5mA) were used. Mice under chronic stress were randomly divided into 5 groups; including control group (under chronic stress receiving normal saline), intervention groups (under acute stress receiving oleuropein at doses of 7.5, 15 and 30 mg/kg and positive control (under chronic stress receiving diazepam), forced swimming test (FST) and tail suspension test (TST) were recorded.
ResultsIn CRS mice,at the dose of oleuropein at 15 mg/ kg, the duration of immobility significantly reduced in tail suspension test and doses of 15 and 30 mg/ kg of oleuropein significantly decreased the immobility time in forced swimming test (P <0.05 Oleuropein also decreased the expression of 6-interleukin (6- IL) and metabotropic glutamate receptor (mGluR1).
ConclusionThe effect of oleuropein on depressive-like behaviors in mice under chronic stress disorder may by reducing brain inflammation and modulation of glutamate signaling
Keywords: Oleuropein, depression, chronic stress, 6-interleukin, mGluR1 -
Pages 574-579Background
Appearance of multidrug-resistant bacteria has created significant clinical problems in treatment of infectious diseases. Sonchus oleraceus plant with many medicinal properties can be a potential source of antibacterial effects.
Materials and MethodsAqueous and hydroalcoholic extracts of S. oleraceus were prepared by maceration and antibacterial effect of these extracts as well as latex on Escherichia coli and Staphylococcus aureus were investigated by micro broth dilution method and MIC/ MBC according to CLSI.
ResultsMinimum lethal concentrations in latex and aqueous and hydroalcoholic extracts for E. coli respectively 7.8, 15.6 and 7.8 mg / ml and for S. aureus, respectively. 3.9, 7.8 and 62.5 mg / ml were obtained. The highest antibacterial effect was observed in plant latex on S. aureus according to the diameter of inhibition zone.
ConclusionThis study presents the first results of the antibacterial effects of latex and aqueous and hydroalcoholic extracts of S. oleraceus in Iran. The highest inhibitory effect was related to latex at 3.9 mg / ml on S. aureus. Further studies can help us understand the antimicrobial potential of this plant.
Keywords: Sonchus oleraceus, Latex, Aqueous extract, Hydroalcoholic extract, S. aureus, E. coliKeywords: Sonchus oleraceus, Latex, Aqueous extract, Hydroalcoholic extract, S. aureus, E. coli -
Pages 580-589Aim & Background
Delivery is a painful event, and the management of labor pain is of utmost importance. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy techniques training combined with lavender aromatherapy on fear of childbirth and pain intensity in nulliparous women with insecure attachment to spouse.
Materials and MethodsThis clinical trial study was performed in 1399 on 60 pregnant women in Birjand in the third trimester of pregnancy. Insecure attachment pregnant mothers were selected by purposive sampling method and randomly divided between three intervention groups 1 (Dialectical behavior therapy techniques training and aromatherapy), intervention group 2 aromatherapy with lavender and control group (aromatherapy with water). In order to collect data, demographic questionnaires, attachment to spouse, fear of childbirth and McGill pain were used. Data were analyzed in SPSS statistical software version 25.
Resultsintervention groups 1 (Dialectical behavior therapy techniques training and aromatherapy) In comparison with aromatherapy with lavender and control group showed significant effect on reducing fear of childbirth and Intensity of labor pain (P <0.01).
ConclusionDialectical behavioral therapy techniques combined with aromatherapy as an effective intervention to reduce fear of childbirth and pain intensity can be use in the health centers in pregnant women with insecure attachment to the husband.
Keywords: dialectical behavioral therapy, Aromatherapy, Attachment, fear of childbirth, Labor Pain